Blog

Növényi maradványok szerepe a tápanyag-gazdálkodásban

Növényi maradványok szerepe a tápanyag-gazdálkodásban

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a tápanyagok egyszerű és olcsó visszapótlására a termelés során keletkező szalma felszecskázása és talajba dolgozása. A szalma felbálázása és elszállítása drága és időigényes művelet, emellett rengeteg tápanyagot vonunk el az adott területről. Korábban a szalmakezelés és a tarló maradványok problémáját égetéssel oldották meg. Ez a tápanyag-visszapótlás szempontjából káros művelet ma már nem engedélyezett. Egyre gyakrabban találkozunk olyan betakarítógépekkel, amelyek a szalmát rögtön fölszecskázzák és szétszórják a területen. De tisztában vagyunk-e ennek a technológiának a valódi előnyivel?

  1. Kevesebb menetszám a területen.
  2. A talaj felmelegedésének és ezáltal vízvesztésének mérséklése.
  3. Szalmában raktározott tápanyag talajba visszadolgozása.

Ezek az előnyök mind a költségeinket mérséklik.

  1. A kevesebb menetszám egyértelműen kevesebb gázolaj és gépi munka felhasználást jelent és ráadásul a nyári és őszi munkacsúcs idején időt nyerünk az egyéb műveletek elvégzésére.

  2. A talaj takarása révén a talaj nem melegszik fel, kevesebb a víz kipárolgása, több víz marad vissza a vetendő kultúrnövény csírázásához.

  3. A visszapótolni kívánt tápanyag egy részét a bedolgozott szalma, ill. szár-és gyökérmaradvány tartalmazza, így azt nem kell drága műtrágyából pótolnunk. A táblázatban a különböző növényi szalmák által talajba juttatható kálium hatóanyag mennyiségét mutatják átlagos termésszint esetén. Fontos megemlíteni azonban, hogy ezek a talajba dolgozott növényi maradványok kötött tápanyagformát jelentenek, aminek a feltárásáról gondoskodnunk kell. Ehhez nyújt megoldást a NATUR AGRO Hungária Kft. által javasolt tarlókezelő alaptrágyázási technológia, melyről kérje tanácsadóink segítségét.

A különböző növényi szalmákban található tápanyag mennyisége:

Növényi szalma típusa Kálium (Kg/ha)
Kukoricaszár
(8 t/ha szemtermés esetén)
40-60
Gabonaszalma
(4 t/ha szemtermés esetén)
20-35
Napraforgó
(2 t/ha kaszattermés esetén)
40-60

Natur Agro Hungária Kft. által javasolt technológia előnyei:

  • 40-60 kg/ha nitrogén hatóanyag megkötése
  • Foszfor mobilizálása
  • 20-60 kg/ha kálium hatóanyag feltárása szalma szár és gyökérmaradványokból
  • Trichoderma Harzianum törzs szerepe

Adatvédelmi központ

Szükséges sütik

Feltétlenül szükséges sütik olyan funkciókat biztosítanak, amelyek nélkül a honlapunk nem használhatók rendeltetés szerűen. Ezen cookie-kat kizárólag mi használjuk, ezért ezek az első fél cookie-jai. A feltétlenül szükséges cookie-k használatához az Ön hozzájárulására nincsen szükség. Ezért a feltétlenül szükséges cookiekat nem lehet be és kikapcsolni. A honlapunkon a következő Feltétlenül szükséges sütiket használjuk:

naturahsession, language, gdpr_privacy_bar, gdpr_consent_types, gdpr_allowed_cookies, hu_advert_{ID}

Funkció és teljesítmény sütik

A Funkcionális cookie-k lehetővé teszi a honlapunknak a már megadott részletek elmentérését és ezen adatok alapján tökéletesített és személyre szabottabb funkciókat kínáljunk. Ezen cookie-k csak anonimizált információkat gyűjtenek és tárolnak, tehát ne tudják követni az Ön egyéb honlapokon való mozgását. A teljesítmény cookie-k arról gyűjtenek adatokat, hogy hogyan használják a honlapunkat. Ezeket arra használjuk, hogy jobban megértsük miként használják a honlapunkat, hogy annak tartalmát és funkcióit javítsuk. Kérjük vegye figyelembe, hogy a funkcionális és teljesítmény cookie-k kikapcsolása korlátozhatja a honlapunk bizonyos funkcióinak működését. A honlapunkon a következő Funkció és Teljesítmény sütiket használjuk:

TawkConnection, TawkCookie, Tawk_{ID}, __tawkuuid, _ceg.s, _ceg.u, _ga, _gat, _gid, DSID, AID
_ga, _gat, _gid, DSID, AID
TawkConnection, TawkCookie, Tawk_{ID}, __tawkuuid
_ceg.u, _ceg.s

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon ún. sütiket (cookie-kat) használunk, amelyeknek célja, hogy anonimizált formában látogatottsági információkat gyűjtsön, valamint elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatások nélkülük nem lennének elérhetőek. Egyes cookie-k amelyet használunk harmadik személyek számára gyűjtenek adatokat, amelyeket arra használnak, hogy olyan reklámokat jelenítsünk meg mi és harmadik személyek, amelyek relevánsak Önnek. A sütikről, valamint ezek engedélyezéséről és tiltásáról az Cookie / Süti Tájékoztatóban talál részletes tájékoztatást, vagy a sütiket Ön is bármikor beállíthatja.