Blog

Beszélgetés a szárbontásról

Beszélgetés a szárbontásról

Hogyan gyorsítható fel a szár- és gyökérmaradványok lebomlása az aratást követően?

Évről-évre rendszeresen jelentkező problémát okoz minden gazdának aratást követően a talajba beszántott nagy tömegű szár-és gyökérmaradvány. A teljes szárbontási folyamat természetes körülmények között akár évekig is eltarthat, amire nincs lehetőség, hiszen az aratást követően a termőföldbe mihamarabb újabb vetések kerülnek.

A problémáról és a megoldásról Dr. Balogh Istvánnal, a Natur Agro Hungária Kft. kutatás-fejlesztés részlegének vezetőjével beszélgettünk.

Miért is okoz gondot a talajban lévő szár- és gyökérmaradvány?

Balogh István: A szármaradványok anyaga főleg cellulóz, illetve lignocellulóz-komplex. A lebomlás során a mikroorganizmusok nitrogént is igényelnek a saját sejttömegük létrehozásához, a cellulóz pedig csak szénforrásként jöhet számba. A nitrogént is tartalmazó lignin bontására csak nagyon kevés mikróba "szakosodott". Emiatt a szárbontás sajnos nitrogént vonhat el a környezettől - ezt nevezik az agrárgazdaságban pentozán hatásnak. A talajban lévő maradványok tehát megkötik a nitrogént és ezáltal jelentősen kisebb mennyiségben engedik azt felvenni az újabb vetésben fejlődő növényeknek.

Fontos szem előtt tartani, hogy a szár- és gyökérmaradványok a talajmunkák során is nehézséget okoznak, mivel fizikai jelenlétük módosítja a talaj szerkezetét. Ezáltal rontja annak vízháztartását és művelhetőségét. A további gépi munka minősége is romlik, akár az erőgépek üzemanyag fogyasztásában is többletköltség jelentkezhet.

Hogyan gyorsíthatjuk fel a szárbontási folyamatot? Mi a megoldás a problémára?

B.I.: A megszokott műtrágya kijuttatáson túl mindenképpen ajánlott talajkondícionáló cellulóz- és ligninbontó termék használata. Ezzel a módszerrel a talaj természetes flóráját olyan szárbontó mikróbákkal gyarapíthatjuk, melyek képesek a lignint is felhasználni, illetve a környezetből elemi nitrogént megkötni. Ezáltal a szárbontás jelentősen felgyorsul és a fejlődő növények számára könnyen felvehetővé válik a kálium, a foszfor, illetve egyéb mezo- és nyomelemek.

Hosszas és folyamatos kutatási és fejlesztési munkánknak köszönhetően a Natur Agro Hungária is kínál megoldást a szárbontás problémájára a Natur Micro talajkondícionáló oldat formájában.

Miért a Natur Micro-t érdemes választani a piacról? Miben tér el más termékektől?

B.I.: Számos mikroorganizmus fajt tartalmaz, ezáltal többféle környezetben, talajtípusban, kultúrában tud hatást kifejteni a termék. Ez a két komponensből álló összetételnek köszönhető. Az egyik komponens baktériumokat, a másik pedig gomba törzseket tartalmaz.

A mikroszervezetek pozitív hatásukat a gyökérzónában fejtik ki. A kipermetezés utáni bedolgozás vagy a vetéssel egy időben történő magágyba juttatás ezt nagyban elősegíti. A mikroorganizmusok úgy lettek összeválogatva, hogy különféle körülmények között (nedvességtartalom, hőmérséklet) mindig legyen olyan komponens, ami ki tudja fejteni az aktivitását. Az összetevők között megtalálható egy olyan gombatörzs, mely kiváló cellulózbontó, télen is teljes aktivitással működik. Az oldat tartalmaz száraz körülmények között is aktív összetevőt, mely úgy képes szármaradványt bontani, hogy a levegőből összegyűjti a működéséhez szükséges nedvességet. Egy másik, különösen figyelemre méltó mikroorganizmus pedig + 37 Co fokos hőmérsékleten is kiválóan bontja a cellulózt és a lignint - szemben a gombák által preferált 20-24 Co fokkal.

A szár- és gyökérmaradvány bontáson túl milyen hatása van a terméknek?

B.I.: Felgyorsítja a növények növekedését a termelt fitohormonok által, valamint serkenti a növények gyökérzetének kolonizálását a hasznos baktériumok által. A gyökértömeg növekedésével fizikailag is kiszorulnak a kártevő, kórokozó mikroszervezetek. A mikroorganizmusok általános ellenállóképességet alakítanak ki a fejlődő növényben.

Hogyan hat az említett két komponens?

B.I.: A bakteriális komponens felel a fitohormonokkal történő támogatásért, a növényi immunrendszer stimulációjáért, a nitrogén fixálásért, a foszfor mobilizálásáért, részben a cellulózbontásért is, a talajszerkezet javításáért, sok esetben rovar illetve gomba kártevők elleni "mellékhatásról" is beszélhetünk.

A gombakomponens elsődleges szerepe a talajban lévő gyökér és szármaradványok lebontása cellulóz- és ligninbontó enzimjeik által. Emellett határozott rovarellenes és kártevő gomba- ellenes "mellékhatások" működnek ebben az esetben is.

A kártevőellenes "mellékhatások" jelentőségét nagyban kiemeli az a tény, hogy ezekre az ágensekre nem alakul ki rezisztencia. Nem kell mérgező szermaradványoktól tartanunk.

Miért van külön csomagolva a gomba és a baktérium?

B.I.: A gondosan összeválogatott mikroszervezetek kompatibilitását laboratóriumi tesztekkel ellenőriztük. Ezek a mikroszervezetek nem akadályozzák egymás szaporodását, sőt azt támogatják is. A spórás gomba komponensek a bakteriális komponens jelenlétében vattaszerű micéliumtömeget fejlesztenek, ami nem csökkenti a készítmény hatékonyságát, de a permetezéssel történő kijuttatást dugítások révén akadályozhatja. Ehhez a micéliumtömeg fejlesztéshez legalább négy napos együtt- tárolás kell. Ezért a kijuttatás előtti összekeverés nem okozhat ilyen jellegű problémát, viszont ennél hosszabb ideig a két összetevőt külön kell tárolni.

Miért jövedelmező a Natur Micro használata a gazdának?

B.I.:A növények stressz-és szárazságtűrése jobb, fejlődésük gyorsabb, ellenálló képességük nagyobb lesz. Emiatt több és jobb minőségű termés várható. A talajélet eredeti állapotától függően műtrágyát is lehet megtakarítani.

Rendszeres használata visszaállítja az általános kemizáció miatt elszegényedett talajéletet, regenerálja a mikroflórát. Háttérbe szorítja a káros mikroorganizmusokat. Javítja a talaj szerkezetét, vízmegtartó és vízmegkötő képességét.

A huzamos használat során a talaj szerkezeti változásai kiterjednek a mechanikus tulajdonságokra is. A tapasztalatok szerint, talajtípus függvényében a változás olyan mértékű lehet, hogy kifejezett csökkenés tapasztalható a területegységre eső üzemanyag felhasználásban.

Köszönjük a válaszokat, további sikeres kutatást kívánunk!

Adatvédelmi központ

Szükséges sütik

Feltétlenül szükséges sütik olyan funkciókat biztosítanak, amelyek nélkül a honlapunk nem használhatók rendeltetés szerűen. Ezen cookie-kat kizárólag mi használjuk, ezért ezek az első fél cookie-jai. A feltétlenül szükséges cookie-k használatához az Ön hozzájárulására nincsen szükség. Ezért a feltétlenül szükséges cookiekat nem lehet be és kikapcsolni. A honlapunkon a következő Feltétlenül szükséges sütiket használjuk:

naturahsession, language, gdpr_privacy_bar, gdpr_consent_types, gdpr_allowed_cookies, hu_advert_{ID}

Funkció és teljesítmény sütik

A Funkcionális cookie-k lehetővé teszi a honlapunknak a már megadott részletek elmentérését és ezen adatok alapján tökéletesített és személyre szabottabb funkciókat kínáljunk. Ezen cookie-k csak anonimizált információkat gyűjtenek és tárolnak, tehát ne tudják követni az Ön egyéb honlapokon való mozgását. A teljesítmény cookie-k arról gyűjtenek adatokat, hogy hogyan használják a honlapunkat. Ezeket arra használjuk, hogy jobban megértsük miként használják a honlapunkat, hogy annak tartalmát és funkcióit javítsuk. Kérjük vegye figyelembe, hogy a funkcionális és teljesítmény cookie-k kikapcsolása korlátozhatja a honlapunk bizonyos funkcióinak működését. A honlapunkon a következő Funkció és Teljesítmény sütiket használjuk:

TawkConnection, TawkCookie, Tawk_{ID}, __tawkuuid, _ceg.s, _ceg.u, _ga, _gat, _gid, DSID, AID
_ga, _gat, _gid, DSID, AID
TawkConnection, TawkCookie, Tawk_{ID}, __tawkuuid
_ceg.u, _ceg.s

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon ún. sütiket (cookie-kat) használunk, amelyeknek célja, hogy anonimizált formában látogatottsági információkat gyűjtsön, valamint elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatások nélkülük nem lennének elérhetőek. Egyes cookie-k amelyet használunk harmadik személyek számára gyűjtenek adatokat, amelyeket arra használnak, hogy olyan reklámokat jelenítsünk meg mi és harmadik személyek, amelyek relevánsak Önnek. A sütikről, valamint ezek engedélyezéséről és tiltásáról az Cookie / Süti Tájékoztatóban talál részletes tájékoztatást, vagy a sütiket Ön is bármikor beállíthatja.